Dezerty a sladká jídla

Perníkový dort s jablečným karamelem a mascarpone

21. 11. 2018
pernikovy dort

Když mi mamka připomněla, že teta se strejdou budou mít brzo narozeniny, bylo jasné, že se bude péct dort! Jen jsem ještě nevěděla jaký. No a jelikož už přišel ten pozdní podzim s mlhou, vlezlou zimou a deštěm a já pomalu (ale jistě) začínám péct cukroví, rozhodla jsem se udělat perníkový dort. A protože doma máme rádi jablka, tak jsem ho naplnila jablečným karamelem a odlehčila krémem z mascarpone. Takový na půl podzimní a na půl zimní dort, přesně jako dnešní počasí.  Navíc se tento perníkový dort skvěle hodí na nadcházející předvánoční období, kdy většina z nás se chystá nebo už má dokonce upečené perníčky (taky vám přijde tak neuvěřitelný, že příští týden je advent, když ještě před chvíli bylo skoro 20 venku?!).

perníkový dort

Forma 20 cm, 4 hodiny

Korpus na perníkový dort:

6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
Špetka soli
180 g hladké mouky
90 g cukru krupice
90 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
2 lžičky skořice
3 lžičky perníkového koření
1 lžička prášku do pečiva
Půl lžičky jedlé sody
30 ml slunečnicového oleje
2 lžíce zakysané smetany

Pokud máte dvě formy nebo jednu vyšší, můžete zpracovat všechny suroviny najednou, já mám bohužel jen jednu formu a nižší, tak dělám těsto nadvakrát z polovičních dávek.

Troubu předehřejeme na 180 °C (na horní a spodní ohřev, na horkovzduch asi o 20°C méně). Dno formy vyložíme pečícím papírem a strany necháme být (použivám

V misce promícháme mouku, kakao, skořici, perníkové koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.

V jiné míse vyšleháme žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny (ručním šlehačem to trvá cca 5 min), cukr by se v žloutkách měl rozpustit.

V největší míse začneme šlehat bílky se špetkou soli nejdříve na nižší supeň. Když se začne tvořit pěna, stupeň zvýšíme a postupně po lžících přidáváme cukr krupici a šleháme, dokud nevznikne pevný sníh.

Žloutky, olej a zakysanku přidáme nadvakrát k bílkům a stěrkou důkladně promícháme (vždy přidám půlku žloutkové pěny, lžící zakysané smetany, 15 ml oleje a promíchám, pak znovu). Poté zase nadvakrát vmícháme do těsta sypkou směs. Používám zase jen stěrku – ne šlehač, těsto pak zůstane hezky nadýchané.

Hotové těsto vlijeme do formy, rovnoměrně stěrkou rozprostřeme a pečeme cca 20 minut (pokud používáte jen jednu formu, tak hádám, že déle). Upečený korpus se po zatlačení prstem uprostřed pruží a špejle po vpíchnutí je suchá.

Jablečný karamel:

3 jablka, oloupaná a zbavená jadřinců
100 g třtinového cukru
70 g másla, nakrájené na kostičky
Lžička skořice
70 ml smetany ke šlehání
Šťáva z půl citronu

Jablka nahrubo nastrouháme, dáme do rendlíku a společně s cukrem, máslem a skořicí necháme vařit na středním ohni. Až se vyvaří šťáva a směs zhoustne, přilijeme smetanu, dochutíme šťávou z citronu a necháme vychladnout.

Krém z mascarpone:

500 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání, alespoň 33%
2 lžičky vanilkového extraktu
Cukr moučka podle chuti (cca 4 vrchovaté lžíce)

Mascarpone dáme do mísy a trochu vyšleháme, poté přilijeme smetanu a šleháme do tuha.

Dochutíme vanilkovým extraktem a cukrem, dáme vychladit.

Máslový krém se sněhem:

3 bílky
150 g cukru krupice
240 g másla, změklého a nakrájeného na kostičky

Bílky s cukrem vložíme do mísy a celou mísu dáme nad vodní lázeň. Za stálého míchání (buď ručním šlehačem nebo metlou) necháme cukr v bílkách rozpustit. Pokud máte teploměr, můžete si pohlídat, aby bílky prošly teplotou 70°C.

Poté mísu sundáme z vodní lázně a bílky šleháme mixerem na nejvyšší stupeň do vychladnutí. Měli bychom také vytvořit pevný sníh.

Do sněhu pak postupně zašleháme máslo. Můžeme dochutit vanilkovým extraktem nebo třeba skořicí.

Sestavení dortu:

Dále budeme potřebovat 50 g rozdrcených vlašských (nebo jiných) ořechů, perníčky a polevu na perníčky (dělala jsem z 1 bílku, cca 150 g cukru moučka a pár kapek citronové šťávy – vše smíchat dohromady).

Vychladlé korpusy rozřízneme na půl (vzniknou nám tedy 4 díly).

Krém z mascarpone si rozdělíme na čtvrtiny. Jednou čtvrtinou namažeme první korpus, další čtvrtinu dáme do zdobícího sáčku a kolem dokola uděláme takový okraj, aby nám jablečný karamel nevytékal z dortu.

Třetinou jablečného karamelu pak naplníme připravený 1. korpus, posypeme ho ořechy a přiklopíme dalším korpusem. Takto pokračujeme další tři patra a  pak dort dáme na půl hodinky vychladit. Nakonec celý perníkový dort potřeme máslovým krémem a ozdobíme perníčky a ořechy.

Recept na perníčky jsem použila tento z blogu Máma peče doma. Jsou výborné! A lepila jsem je zbylou bílkovou polevou.

pernikovy dort

A tady jeden pohled, jak vypadá rozkrojený 🙂 .

Mohlo by se vám líbit:

Buďte první!

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.